info@tech-trend.hu
szerda, május 29, 2019
MobilTesztek

Honor Play teszt – A történet itt sem csak játék és mese

7.7Kmegtekintés

A Honor Play minden kétséget kizáróan az egyik legjobb gamer telefon saját árkategóriájában, ám ahhoz, hogy ez elmondható legyen róla, néhány területen spórolniuk kellett a tervezőknek.

Vannak olyan felhasználók, akik néha-néha játszanak okostelefonjaikon, és vannak a gamerek, akik a készülék minden erejét kihasználják – vagy az erőforrásigényes gamek miatt, vagy pedig azért, mert az átlagosnál hosszabb ideig nyúzzák azt. A Honor Play elsősorban az utóbbi csoportba tartozó usereknek készült, ők pedig kifejezetten elégedettek lesznek azzal, amit kapnak – kivéve, ha nem épp egy csúcsminőségű kamerára vágynak.

Mielőtt azonban jobban elmerülnénk a történetben, fontos tisztába tennünk a dolgokat, hiszen a Honor Play teljesítményét csak úgy lehet objektíven megítélni, ha előtte letisztázzuk magunkban, hogy itt egy árazását tekintve középkategóriás készülékről van szó. Minden, amit ezen felül nyújtani tud, az már extra, amiért jár majd a pacsi és a piros pont a gyártónak.

A Huawei P20, a Samsung Galaxy A8 és a Honor 10 mellett nem könnyű érvényesülni ebben a kategóriában a piacon, ám a Honor Playnek minden esélye megvan erre, köszönhetően a méretes kijelzőnek, a szupergyors processzornak és az igazán nagy különbséget jelentő GPU Turbo technológiának, amely megteremti a lehetőségét annak, hogy a játék igazi élménnyé váljon.

Teljesítmény

A készülék teljesítménye kapcsán nem érdemes, és nem is lehet mellébeszélni, hiszen a villámgyors Kirin 970 processzor a mellé társított 4GB RAM-mal és 64GB-os tárhellyel tökéletesen teszi a dolgát. Alkalmazások közötti váltásnál akadásnak nyoma sincs, a rendszer gördülékenyen üzemel, a játékok pedig úgy futnak, mintha csak kifejezetten erre a mobilra írták volna őket. Az olyan csúcskategóriás gamek, mint például az Asphalt 9: Legends és a PUBG Mobile rezzenéstelenül üzemelnek, ám azt azért meg kell említenünk, hogy tok használata nélkül nagyjából 15 percet játszhatunk addig, amíg a fém hátlap alól érkező melegedés jeleit észlelni nem kezdjük. Ennek mértéke azonban kezelhető, kellemetlenséget senkinek sem fog okozni, főleg, hogy a mobilt eleve csak nagyon kevés játék tudja igazán megizzasztani. Egy szó, mint száz, az AnTuTu tesztprogram végén 205 ezer pont körüli értéket kaptunk, ami alighanem magáért beszél.

A hardverelemeken túl szoftveresen is bebiztosította magát játékfronton a gyártó, ugyanis a Honor Play az első olyan okostelefon, amely már a dobozból kivéve tartalmazza a Huawei GPU Turbo nevű fejlesztését. A szoftveres trükkök tömkelegének eredményeképp a készülék magasabb másodpercenkénti képkockaszámot tud felvonultatni játék közben, miközben az akkumulátor merülését is kordában tartja. A szkeptikusoknak jeleznénk, a fejlesztés működik, az Asphalt 9 elképesztően folyamatos képi világot tár elénk, mindezt ráadásul úgy, hogy a 3750 mAh-es akkumulátortól akár napestig is játszhatnánk.

Design

Ha esetleg nem a tipikus gamerek táborába tartozol, és reggel munkába menet nem a Fortnite indítása az első dolgod a metrón, akkor is érdemes lehet vetned egy pillantást a Playre. Alapvetően ugyanis egy remek megjelenésű okostelefonról van szó, amelynek lekerekített fém készülékháza mindössze 7.5 mm-es vastagsággal bír. A több ponton is iPhone 6S Plus-t idéző mobil súlya 176 gramm lett, ami nem kevés, ám méretét tekintve soknak sem neveznénk.

Nem esett még szó a kijelzőről, így most letudjuk eme adósságunkat és eláruljuk, hogy a gyártó egy 6.3-colos LCD megjelenítőt álmodott meg az előlapra. Mivel 2018-at írunk, és jelen pillanatban az iPhone X valamint annak különböző variánsai határozzák meg az iparági normákat, a notch az 1080 x 2340 pixel felbontású panel felső részéről sem hiányozhat. Ennek megítélése egyénfüggő, de általánosságban elmondható, hogy két nap aktív használat után már fel sem tűnik a jelenléte. Videók megtekintésekor az éles szeműek kiszúrhatják majd, hogy színhőmérséklet terén akadnak problémák a kijelzővel, ám egyrészt, ahogyan fentebb is említettük, helyén kell kezelnünk a dolgokat, másrészt pedig simán előfordulhat, hogy egy szoftverfrissítéssel javít majd a helyzeten a gyártó, addig pedig ez egy tökéletes jele annak, hogy a Honor Play esetében a nyers erőre koncentráltak. Második jelként akár az ujjlenyomat-olvasót is megemlíthetnénk, azt ugyanis a készülék hátlapjára, a dupla kialakítású kamera alatt található LED-villanóval egy szintre helyezték, így a kisebb kezekkel rendelkezőknek adott esetben nyújtóztatniuk kell majd ujjaikat. Alternatívaként persze ott van a mindig bevethető arcfelismerő, ám a két opció biztonsági szintje nem igazán összehasonlítható.

Kamera

Noha kinézet és teljesítmény tekintetében a Honor Play képes arra, hogy megtévessze az embert, és egy luxuskategóriás készülék benyomását keltse, kamerafronton sajnálatos módon mindezt már nem képes megtenni. A hátlapon elhelyezett 16 és 2 megapixeles lencsék tipikus középkategóriás szenzorok, melyekről elmondható, hogy normál fényviszonyok mellett egészen jó képeket készítenek, ám amint „leszáll az est”, a problémák bizony jelentkeznek. A Honor Play-jel készült mintafotókat itt nézhetitek meg.

Optikai képstabilizátor hiányában a kedvezőtlen fényviszonyok mellett lőtt fotók szemcsésedése szabad szemmel is jól látható, miközben az élességgel is vannak gondok, ha az adott tárgyat messzebbről fotózzuk. A Play azonban nem hardcore Instagram-felhasználóknak, hanem hardcore játékosoknak készült, ők pedig könnyen lehet, hogy a nagyobb jó érdekében szemet hunynak majd az ehhez hasonló hiányosságok fölött. Az AI funkció egyébiránt remekül működik, a rendszer jól ismeri fel az éppen fotózni kívánt tárgyat, ám az ezekhez társított beállítások mintha a szükségesnél egy kicsivel több effektet tolnának.

Videót 30 fps mellett akár 4K felbontásban is rögzíthetünk, hogy ezen a téren hogyan teljesített a készülék, azt majd egy későbbi összehasonlító cikkben prezentáljuk.

Szoftver

Akárcsak más Honor készülékek, a Play fedélzetén is a Huawei EMUI felhasználói felülete fut, mely jelen esetben az Android 8.1-es verziójára épül. Szerencsére túlzsúfoltságról egyáltalán nem beszélhetünk, a felület letisztult, az értesítősávban a megfelelő gombok kerültek elhelyezésre, ám előre telepített alkalmazásból meglehetősen sokat kapunk. A Booking, az eBay és a Neflix mellett hat játék (Asphalt Nitro, Spider-Man, Assasin’s Creed), egy Huawei alkalmazásbolt, egy Egészség applikáció és több más app is ott lapul még a készüléken. A felsoroltak döntő többsége ugyanakkor egy szempillantás alatt eltávolítható, így jelenlétük maximum csak néhány másodpercig zavaró.

Értékelés

Külső, megjelenés9.1
Hardver9.7
Szoftver8.8
Teljesítmény9.2
Kamera7.7
Üzemidő9.5
Ár9
9

Összegzés

A Honor Play alapvetőn egy megfizethető árú gamer telefon akar lenni, és azt kell mondjuk, ha csak ezen feltételek mellett vizsgáljuk, akkor tökéletesen hozza azt, amit elvárhatunk tőle. Létjogosultsága azonban kissé megkérdőjelezhető, hiszen a letölthető játékok grafikai megjelenését az esetek többségében úgy lövik be a készítők, hogy az a lehető legtöbb készüléken futtatható legyen, nem csak azokon, amelyekben a legújabb fejlesztésű processzorok és grafikus vezérlők dübörögnek. Vannak azonban olyanok, akiknek igenis fontos, hogy az a néhány erőforrásigényes game tökéletes élményt nyújtson, nekik remek választás lesz az átlagosan 110 ezer forint körüli összegért megvásárolható készülék, azok pedig, akik valamivel jobb kijelzőre és kamerára vágynak, válasszák inkább a Honor 10-et, mert esetében mindkettőt megkapják.

Csatlakozz, és zsebeld be az értékes nyereményeket!