info@tech-trend.hu
szerda, május 29, 2019
MobilTesztek

Így jártam a Sony Xperia XZ3-mal

5.97Kmegtekintés

Lehetőségem volt néhány héten keresztül a Sony 2018-as csúcskészülékével élni a mindennapjaimat, melyről meg szeretném osztani veletek tapasztalataimat.

A doboz tartalma

A Sony Xperia XZ3 csomagolását nem vitték túlzásba, a szürke színű doboz semmilyen extra tulajdonságról, csupán az alap specifikációról árulkodik. Kis túlzással ugyanaz a doboz védi a szállításkor a készüléket, mint az XZ2 Premium modellt. Nem is lehet véletlen, mivel mindkét készülék 2018-ban került a piacra csupán néhány hónapos eltéréssel. A Sony az előző évekhez hasonlóan, tavaly is két zászlóshajóval örvendeztette meg a rajongóit, a trend valószínűleg idén is folytatódik az XZ4-gyel indítva a sort. Tehát a dobozból nekünk ezúttal az XZ3 került elő, méghozzá egy rendkívül elegáns fekete kivitelben. Az USB-C töltőn kívül, egy 3,5mm-es átalakítót mellékeltek a Sony munkatársai, ami azért mégsem egy teljes értékű headset, de több, mint a semmi.

Külső,

Be kell valljam, engem első látásra lenyűgözött az XZ3 külseje. Az üveg hátlap annyira kényelmesen belesimul az ember tenyerébe, hogy legszívesebben egész nap le sem tettem volna. Az elegánsan leszűkített oldalsó ívek remekül keretbe foglalják az előlapra helyezett, oldalt hajlított kijelzőt. A készülék jobb oldalán a hangerő szabályzó gombok és a ki-bekapcsoló gombokon túl a Sony által alkalmazott, dedikált kameragombot vélhetjük még felfedezni. A hátlapra került az ujjlenyomat-olvasó, mely a főkamera és a hozzá párosított LED-vaku alatt kapott helyet, elsőre kicsit kényelmetlenül pozicionálva. Mindezek mérnöki pontossággal, vertikálisan tekintenek ránk. A kijelző tetejénél lelünk rá a SIM-tálcára, alul átellenben pedig az USB-C csatlakozóra.

Az Xperia XZ3 158 x 73 x 9.9 mm-es méretekkel rendelkezik, súlya nem kevesebb, mint 193 gramm….. igen, ez nem kevés. A bekapcsolása után újra magával ragadott a készülék, a megjelenítő fantasztikusan éles vonalakkal, telített színekkel gyönyörködteti a szemet, valamint közvetlen napfényben is kényelmesen pásztázható. A panel egyébként 6 hüvelykes P-OLED Triluminos kijelző (18:9), 1440 x 2880 pixel felbontással (537ppi), HDR és X-Reality Engine támogatással, két oldalt meghajlítva. A védelméért a Corning Gorilla Glass 5 felel. Ha azt mondtam, hogy nehéz letteni a kézből a telefont, akkor a szemet is nehéz levenni a kijelzőről. Tényleg bámulatos a Sony munkája. Személyes kedvencem az Always on display, ami testreszabható az óra/dátum formátumával kezdve az értesítések megjelenítésén át a kedvenc fotónk kipakolásáig.

Hardver, szoftver

Mint ahogyan sok más 2018-as csúcskészülékben, úgy az XZ3-ban is a chipset duruzsol, kellően megtámogatva a 4GB RAM-mal. A beépített UFS tároló 64GB-os, ezt micro-SD segítségével egészen 512GB-ig lehet bővíteni. A rendszer egy pillanatra sem áll meg gondolkodni, érezhető, hogy bármelyik másodpercben készen áll minden rezdülésünkre. Az XZ3 a legelsők között volt az 9.0 Pie operációs rendszerrel felvértezve, ami fejlettebb akkumulátor kezelést, gyorsabb működési sebességet és több új funkciót biztosított az okostelefonok számára. Nagyon pozitívan hatott már elsőre a névjegyek importálása a készülékre. Mindössze a .vcard fájl letöltésére volt szükség, a telefonkönyv automatikusan belistázta a neveket. A készülék beállításaiban lehetőség van a kijelző fehéregyensúlyának és színtartományának személyre szabására. A biztonságot növeli a PIN-kód-on felül az ujjlenyomatos feloldás és az arcfelismerő azonosítás.

Az alkalmazások villámgyorsan elindulnak, a több futó app pedig meg sem kottyan a hardvernek, nagyban köszönhetően a fejlettebb 9-es Androidnak. Persze a 258.059-es AnTuTu benchmark érték ezt előre is jelezte. Ötletes újítás a Sony részéről a Side sense névre keresztelt oldalérzékelő, ami a gyakran használt alkalmazásokat hivatott előhozni duplán megkoppintva a kijelző bal vagy jobb ívét. Ez nálam kb. 10-ből 9-szer működött.

Kamera

A Sony Xperia XZ3 kapott már hideget-meleget a tesztelőktől. A fotós képességei sem nyerték el maradéktalanul a felhasználók elégedettségét. Azonban én azt mondom, hogy a Motion Eye 19 megapixeles (f/2.3) Exmor RS szenzorral, és a díjnyertes BIONZ képfeldolgó motorral rendelkező készülék rendkívül jó minőségű fotók készítésére volt képes a kezemben nappali- és esti fényviszonyok mellett egyaránt. A kamera app szokás szerint a dedikált gomb hosszan benyomásával is azonnal elindítható. Automata módban maximálisan 17 MP-s képeket lőhetünk, a témafelismerés gyors, használhatunk segédvonalakat, mosolyérzékelést és a fehéregyensúly is változtatható. A bátrabbak a kézi mód használatával testreszabhatják a szokásos paramétereket. Ahogy a képeken is látszik, nincs szükség két kamerára ha háttér elmosást szeretnénk alkalmazni, viszont segítség képpen egy külön mód is szerepel kifejezetten a bookeh effekt létrehozásáért.

Az eredeti méretű mintaképeket itt megnézheted. Videofelvétel készítése akár HDR formátumban is megengedett. Az intelligens aktív mód használatával segít nekünk az 5-tengelyes stabilizátor remegésmentessé tenni a felvételt. A kamera egyik fő szenzációja a 960fps sebességű Super Slow Motion videós képesség. A lassított felvételek valóban látványosak, ezeket FullHD és HD felbontásban is rögzíthetjük.

Az előlapi kamera egy Exmor RS 13 megapixeles (f/1.9) egységet takar Led-vaku nélkül, ugyanis a készülék a kijelző fehér felvillanásával adja meg a megvilágítást a rögzíteni kívánt témának. Öt-tengelyes képstabilizálás ennél a kameránál is elérhető, valamint szelfiportré effektek is rendelkezésre állnak.

Multimédia, kapcsolatok, akkumulátor

Amiben pedig kétségkívül rettentően erős az XZ3, az a multimédiás képessége. Az OLED kijelző valósággal életre kelti a 4K HDR tartalmakat valamint az SD formátumokat is sokkal élvezhetőbbé varázsolja. A készülékkel nem csupán halljuk a filmek és zenék hangját, hanem érezzük őket, ugyanis a Sony a Dynamic Vibration System segítségével a ritmusokat felismerve rezegteti meg a készüléket a kezünkben. Valóban egyedi megoldásról beszélhetünk. Manapság kevés okostelefonban talalkozhatunk sztereó hangszóróval, ebben pedig az XZ3 szintén a kevesek táborához tartozik. Külső hangforráshoz kapcsolva a telefont elképesztően tiszta, erőteljes hangokat élvezhetnek a füleink, hála a nagyfelbontású audiokodekek támogatásának (LPCM, FLAC, DSD, DSEE HX, LDAC). Mint említettem headset nincs a dobozban, csupán a USB-C- 3,5mm-es átalakító. A SIM-tálca alkalmas két kártya (Nano SIM) befogadására, vagy egy Micro-SD és egy SIM kártya tárolására egyszerre. Hálózati támogatottság részről természetesen az LTE (4G) szolgálatban áll. Telefonáláskor kristálytisztán hallhatjuk a vonal túloldalán lévő partnert, a zajszűrő mikrofon ügyesen végzi a dolgát. Bluetooth 5.0 kommunikáció, A-GNSS (GPS + GLONASS), NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac szabvány, DLNA és hotspot-ként való működés is elérhető. IP65/68 vízállóság jellemzi, valamint vezeték nélkül is tölthető a 3300 mAh-s akkumulátor. Gyorstöltés biztosított.

A Sony Xperia XZ3-hoz a magyarországi viszonteladóknál a cikk megjelenésekor már 200ezer forintos ár alatt is hozzá lehet jutni fekete, ezüst, zöld és bordó színekben. Ezért az árért egy valóban egyedi, prémium okostelefont kapunk. Köszönjük szépen a Sony Magyarország-nak, hogy biztosította számunkra a tesztkészüléket.

Értékelés

Külső, megjelenés9.2
Hardver, teljesítmény9.3
Szoftver9
Kamera9.2
Üzemidő8.5
Ár8.6
9

Összegzés

Kicsit nehéz helyzetben voltam az XZ3 értékelésekor, ugyanis a Sony termékek mindig is közel álltak hozzám. A nagyon sok pozitív tulajdonság mellett természetesen a negatívumok is előjönnek. Számomra a viszonylag kicsi akkumulátor okozott némi csalódottságot, amit szinte minden nap végén töltenem kellett. A csinos külső és az ívelt, üveg hátlap miatt a készülék hajlamos volt ide-oda csúszkálni a legkisebb meredekségű felületre is letéve. Azonban az az élmény, amit a szemnek és a fülnek is ad az XZ3, maximális elégedettséggel töltheti el a használóját. Sokan mondják a SONY-ra, hogy túlárazottak a termékei, amiben van is némi igazság, ez esetben viszont én azt mondom, hogy az XZ3 fizikai tulajdonságai, szolgáltatásai megtapasztalása után nem vágyom más gyártó termékére, én Xperia XZ3 készüléket akarok.

Csatlakozz, és zsebeld be az értékes nyereményeket!