info@tech-trend.hu
kedd, november 26, 2019
PC

Kína lett a világ szuperszámítógép nagyhatalma, megelőzve az USA-t

Fotó: Dailysignal
1.16Kmegtekintés

Mindeddig az amerikai innováció egyik jelképe volt a , ugyanis az ország a világ leggyorsabb számítógépeinek ad otthont, segítve a technológiai és tudományos munkák elvégzését. Azonban ez megváltozott, mivel lépett az első helyre a leggyorsabb számítógépek birtoklásában.

Az 500-as listán Kína 202 db géppel képviselteti magát, szemben az USA 143 db szörnyetegével. A további helyeken Japán és Németország követik őket 35 és 20 szupergéppel.

Az USA legerősebb gépe az 5. helyen végzett az erőversenyben. A győztes kínai erőmű lenyűgöző 93 PetaFLOP teljesítményre képes. Összehasonlításképp az újdonsült legerősebb játékkonzol, az Xbox One X 6 TeraFLOP-os teljesítménnyel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a szuperszámítógép körülbelül 15,000-szer gyorsabb, mint a Microsoft új konzolja. Láthatjuk a top 5-ös listában, hogy a második, szintén kínai gépnél is majdnem 3-szor erősebb.

Érdekesség továbbá, hogy 6 hónappal ezelőtt Kínának mindössze 160 szuperszámítógépe volt szemben az USA 169 gépével. A 202-es darabszámra való növekedés ilyen rövid idő alatt rendkívül lenyűgöző teljesítmény.

Forrás

Csatlakozz, és zsebeld be az értékes nyereményeket!