info@tech-trend.hu
szerda, május 29, 2019
MobilTesztek

Sony Xperia XZ2 Premium – megtartanám, bár magam sem tudom, miért

875megtekintés

Érdekes történet a Sony-é az okostelefonok piacán, és alighanem jelenlegi tesztalanyunkra is ez lehet a megfelelő jelző, hiszen egy olyan telefonról lesz szó, ami bár csúcstechnológiát képvisel, furcsaságaival rendkívül megosztó tud lenni.

Volt idő, amikor a Sony egy olyan márka volt az okostelefonok világában, melynek hallatán a felhasználók felhördültek, ha egy új készülék érkezése volt a láthatáron, hiszen tudták, annak megvásárlásával dizájn és teljesítmény tekintetében is egyértelműen a csúcskategóriát kapják. A helyzet mára azonban sokat változott, és bár a teljesítmény továbbra is adott, a dizájn, és úgy általában véve a márka egy kissé elveszettnek tűnik ebben a rohamosan fejlődő szegmensben.

Dizájn, hardver

Nehéz dolog a dizájnról beszélni, az ugyanis szubjektív, így emberfüggő, hogy ki, hogyan viszonyul a készülékhez. Az biztos, hogy egy tipikus Sony okostelefonnal van dolgunk, ráadásul az újabb fajtából, ám személy szerint én még így sem tudom azt mondani, hogy megtekintésekor ujjongtam volna örömömben. Amikor a készüléket először a kezembe vettem, az első gondolatom az volt, hogy nem létezik, hogy manapság gyártanak még ilyen nehéz mobilokat. Az XZ2 Premium ugyanis 236 grammot nyom, ami az Apple és a csúcskészülékeinek 160-170 grammos súlyához képest nem csak papíron, de érzésre is egyértelműen sok.

Maradjunk még egy kicsit a negatívumoknál, és el is jutunk rögtön a készülék előlapjához, ahol függőleges irányban nézve továbbra is jól látható méretű „kerettel” van dolgunk – oldalirányban már érezhető, hogy a gyártó is fel kíván zárkózni a riválisokhoz, ám az összkép ettől függetlenül még a nem a leglenyűgözőbb. A készülék hátlapja is megér egy misét, az ívelt üvegfelület gyűjti az ujjlenyomatot, ám ez a kisebb probléma, ugyanis rettentő idegesítő tud lenni, amikor sík felületre helyezve is állandó „mehetnéke” támad. Kézben fogva azonban érződik a minőség, az anyaghasználatba és az összeszerelési minőségbe belekötni nem lehet, maximum a kialakítás az, ami egy kicsivel nagyobb figyelmet érdemelt volna. És, ha már nagyobb figyelem – borzasztóan sok vásárlót fog zavarni, hogy az ujjlenyomat-olvasó a hátlap közepére került, ami miatt a készülék feloldásakor az ujjbegy akarva-akaratlanul a dupla kamera lencséjére vándorol.

A készülékre kerülő gombok mindegyike a jobb oldalon kapott helyet, pozíciójukat tekintve nagyjából rendben lévőnek nevezném őket, noha a hangerőgombok kissé magasabban, a bekapcsológomb pedig kissé alacsonyabban van a kelleténél. Nem hiányzik a dedikált kamera gomb sem, ez a készüléket landscape üzemmódban tartva a jobb szélen kapott helyet. Az USB-C csatlakozó a telefon aljára került, és ez az egyetlen, amit itt találhatunk, ugyanis a jack csatlakozó ezúttal kimaradt a felhozatalból.

A Sony esetében annyira prémium készülékről van szó, hogy az ember gondolkodni kezd azon, mi mást is pakolhatott volna még bele a gyártó. Van itt -ös chispet, 64GB-os belső tároló, 6GB RAM, 5.8 colos felbontású és dupla-kialakítású hátlapi kamera is, hogy csak a lényegesebbeket emeljük ki.

A készülék hangzása kitűnő, füles nélkül is kifejezetten élvezhető, a YouTube mellé párosított ütemre rezgés pedig felettébb szórakoztató. Az XZ2 Premiumot azonban nem ezzel, hanem a csúcskategóriás hardverrel és a 4K felbontású kijelzővel kívánja eladni a gyártó, ami nem is vall kudarcot. A 3840 x 2160 pixeles felbontás colonként 765 pixelt eredményez, ami elképesztően sok, és nem is biztos, hogy indokolt, hiszen ekkora felbontás egy 5.8 colos panelen egy kissé furán hat. 40-50 colos tv-ken szokta meg ezt az ember, és – bár gyönyörű, kifogástalan a képe – nem igazán látszik, hogy egy jobb fajta 1440p-s paneltől sokkal többet nyújtana.

Kamera

Az Xperia XZ2 Premium az első olyan csúcskategóriás Sony mobil, amely már dupla-kialakítású kamerával került értékesítésre. A 12 megapixeles fő szenzor mellé egy 20 megapixeles másodlagos érzékelőt társított a gyártó, ami még több részletet adhat elkészült fotóinkhoz, de kiválóan használható portréfotók elkészítéséhez és az éjszakai fényviszonyok melletti fotózáshoz is.

Fotózás terén pedig abszolút nem mond csődöt a készülék, a nappal készült képek kifogástalan minőségűek, a 4K felbontású kijelzőn pedig remekül mutatnak. Nem okoz gondot a szenzoroknak a makrofotók készítése sem, az éjszaka készült képek pedig még a riválisokhoz képest is az élmezőnyben vannak. Videót maximum 4K felbontáson készíthetünk 30fps sebességgel. 960fps-es ultra lassított felvétel készítésére szintén akad lehetőség 1080p és 720p felbontásban is.

A teljes méretű fotókat itt tudod megnézni.

Akkumulátor, kapcsolatok

A nehézsúlyban induló XZ2 Premium működését egy 3,540 mAh-s telep szolgálja ki, mely nem nem is kevés de nem is nyújt magasabb üzemidőt a riválisok megoldásainál. Nap végén elkerülhetetlen az újratöltés, főleg ha 3-4 órán keresztül a kijelzőt bámultuk. Kapunk azonban QuickCharge 3.0 támogatást, hogy gyorsabban visszatérjen az élők közé a masina. Kiváló szolgálatot tehet azonban a Sony Stamina üzemmódja, ha estig nem bírja a strapát a készülék, ezzel kitolhatjuk még az üzemidőt. A hazai mobil szélessávot maximálisan kihasználja a Premium, LTE (4G) szabványával, mellyel 1.2Gbps letöltési sebesség is elérhető, 5.0 vezeték nélküli kapcsolat rendelkezésre áll, NFC, USB 3.1 szabványú C-type csatlakozó, A-GPS/A-Glonass/Beidou/Galileo/QZSS helymeghatározók mind-mind támogatottak, valamint ne feledkezzünk meg az IP65/68 vízállósági minősítésről sem.

Összegzés

Ha valaki megállítana az utcán, és az első kérdése az lenne, hogy ajánlanám-e megvételre a készüléket, akkor valószínűleg kapásból rávágnám, hogy nem, ám az XZ2 Premium megítélése ennél azért jóval árnyaltabb. Nem lettem a dizájn szerelmese, abban sem vagyok biztos, hogy a 4K felbontású panel jelenléte indokolt, ám ettől függetlenül könnyű szerelembe esni a mobillal.

Az elkészült fotók a készüléken eszméletlenül jól mutatnak, a 4K felbontású videók megtekintése szintén élményszámba megy, az alkalmazások egy szempillantás alatt indulnak, az üvegpanel és az alumínium pedig ad egy remek összképet a telefonnak, még akkor is, ha utóbbi adott esetben fejtörést tud okozni a felhasználónak.

A baj az, hogy egy olyan okostelefonról beszélünk, ami 2018-as piacra dobásakor 11.9 mm-es vastagsággal bírt, és bár egy idő után ez már nem feltűnő, a tekintélyes súllyal együtt időutazásban lehet része az XZ2 Premiumot megvásárló felhasználónak. Saját meglátásom szerint egyébként tipikusan egy olyan készülékről van szó, amit kétfaja ember vásárol meg, az egyik a Sony-rajongó, a másik pedig a kíváncsi természetű, aki szeretné megtapasztalni, milyen érzés egy 16:9-es képaránnyal rendelkező 4K felbontású mobillal élni a hétköznapokat.

Értékelés

Külső, megjelenés8
Hardver, teljesítmény9
Szoftver8.6
Kamera8.7
Üzemidő7.9
Ár6.7
8.2

Összegzés

Nehezen elképzelhető, hogy a Sony pont ettől a készüléktől várta volna a megváltást, hiszen akkor aligha léptek volna meg olyanokat, mint a rettentő rosszul elhelyezett ujjlenyomat-olvasó, a közel 12 mm-es vastagság, a tekintélyes alsó és felső keret, a 236 grammos súly, vagy épp a 270-300 ezer forintos ár, ami talán mind közül a legnagyobb gyengesége a mobilnak. Ezért az árért – vagy ennél olcsóbban - a riválisok hasonlóan jó kijelzőt, kamerát, hardveres felszereltséget és dizájnt tudnak kínálni, ami tovább gyengíti a Sony pozícióját.

Csatlakozz, és zsebeld be az értékes nyereményeket!