info@tech-trend.hu
szerda, május 29, 2019
TechnológiaTesztek

Szórakoztatásra termett – Sony SRS-XB31 Bluetooth hangszóró teszt

10.8Kmegtekintés

Mi kell egy jó bulihoz? Hangos zene, extra basszus, party fények, néhány plusz szórakoztató zenei funkció és máris bulibárónak érezheti magát a szervező, a vendégek pedig igazi fesztiválhangulatba kerülhetnek.

A Sony hangszóró mindezt hivatott rendelkezésre bocsájtani. A Sonynál mindig nagy hangsúlyt fektetnek a zenei élmény fokozására. A termékek magas minőséggel és rendkívül sok hozzáadott értékkel rendelkeznek, a vételárak ezért kerülnek olykor magasabbra, mint a versenytársak hasonló termékeinél. Ezúttal az idén piacra dobott három hangszóró közül (SRS-XB21, SRS-XB31, SRS-XB41) a középső fivér érkezett hozzánk tesztelésre.

Mi van a dobozban?

Az XB31 modellből négy színváltozat készült (fekete, fehér, vörös, sárga). A tesztegyedünk vörös színben pompázik, a hangszóró bevonata szövetes. Méreteit tekintve 23.1 cm hosszú, 8.7 cm magas és 8.1 cm széles. Teljes mértékben por és vízálló, IP67-es minősítés jellemzi. Adja magát a lehetőség, hogy bárhol elővehetjük, és induhat is a buli. A dobozból kivéve a hangszórót a szokásos felhasználói utasítások, termékleírás, garanciapapír és egy microUSB töltőkábel jött velünk szembe.

Beüzemelés, csatlakozási lehetőségek

A hangszóró élein látványosan végigfut két multicolor LED csík és két stroboszkóp is megbújt a borítás alatt. Az alap kezelőgombok és az NFC csatlakozópont a hangszóró tetején helyezkednek el, néhány funkciógomb, a töltő csatlakozó és egy USB port a hátlapon kialakított, fedett fiókban kapott helyet. Bekapcsolás után két lehetőségünk van párosítani a mobilunkat, vagy maradunk a Bluetooth-nál, vagy villámgyorsan kapcsolódunk az NFC segítségével. Mindkét esetben problémamentesen létrejön a kapcsolat. A Sony ingyenesen biztosítja a Sony Music Center applikációt a Play áruházban és az App Store-ban is. Az applikáció segítségével szintén párosítható az eszköz és teljes egészében vezérelhető az okostelefonról. A következő újracsatlakozások alkalmával az applikáció automatikusan elindul. A hangszóró töltöttségi állapotáról minden bekapcsolást követően kapunk tájékoztatást illetve bármikor megnézhetjük a Sony Music Center alkalmazásban is.

Működés, hangzás, teljesítmény

Nem véletlenül tüntette fel a hangszórón a Sony az feliratot. Az első pillanattól kezdve érezzük és élvezhetjük a mély hangok igazi dübörgését, a közép és magas hangok tisztasága mellett. Elsődlegesen zárt térben teljesít a legjobban az XB31 hangszóró de a nyitott terekben, kertben, teraszon, vízparton sem vall szégyent viszonylag apró mérete ellenére. Maximumra tekerve a hangerőt kicsit elbizonytalanodik, a hangok már nem olyan tiszták, de aggodalomra semmi ok. Az extra basszus automatikusan bekapcsol, de ezt akár ki is lehet iktatni az applikáció segítségével. Ennek beállításai között 3 mód közül lehet választani. Itt aktiválható a szintén nagyszerű mód is, mellyel térhatású hangzás érhető el a maga módján. A hangszóró ugyebár egy irányban sugároz.

Zenelejátszás közben többféle fényjáték állítható be, igazából ennek csak a kedvünk szab határt. Ha nem kívánunk játszani a fényekkel természetesen ez a funkció is kikapcsolható. Meg kell hagyni, tekintetet vonzó a Sony megoldása. Hamisítatlan disco fények festik meg a teret a hangszóró körül. És ha ez nem elég, egy lapáttal még rátesz a Sony a Party Booster funkcióval. Ez szintén aktiválható az applikációval. Az igazán partyarcok kézbe véve a hangszórót extra hangokat préselhetnek ki belőle, a négy oldalt bárhol megpaskolva különböző effektek szólalnak meg. Ki ne szeretne egy-két dobszólót lenyomni bulizás közben? Megjegyzem a funkció még nem tökéletes, de indulásnak igazán jó ötlet.

A Sony SRS-XB31 képes akár 24 órás működési időre is, ha a körülmények ideálisak számára. Tesztünk alatt jó pár órát volt működésben magas hangerőn és teljes pompájában villogott nekünk, de 50% alá nem esett a töltöttség. A teljes feltöltéséhez maximum 5 óra szükségeltetik. Újabb jó pont, hogy az USB porton keresztül a zenelejátszáshoz használt eszköz tölthető is.

Extrák

És még mindig nincs vége a szolgáltatások sorának, ugyanis ha esetleg kevésnek éreznénk az egy darab hangszóró teljesítményét, a Sony úgy alkotta meg az SRS XB hangszórókat, hogy akár 100 db-ot is összekapcsolhatunk vezeték nélküli kapcsolaton keresztül (WPC- Wireless Party Chain). Ehhez egy dedikált gombot is elhelyeztek a hangszórón segítség gyanánt. Valamint természetesen a jó öreg kihangosító funkció is rendelkezésre áll az XB31-en, a telefonbeszélgetések kényelmes lebonyolítása érdekében.

Mi nagyon szerettük a hangszórót, valódi élményt nyújt zenei téren és látványban is. Összesített értékelésünket lentebb olvashatjátok.

Köszönjük a Sony Magyarország-nak, hogy a teszthez biztosította számunkra az SRS-XB31 hangszórót.

Értékelés

Külső, megjelenés9.3
Tartozékok8
Teljesítmény, hangminőség9.6
Szolgáltatások, funkciók9.7
Üzemidő9.8
9.3

Összegzés

A Sony SRS-XB31 kétségkívül szórakoztatásra termett. A pozitív tulajdonságai mellett eltörpülnek az apró hibák. Elképesztően jó mély hangokat présel ki magából a kompakt mérete ellenére, és az egész összeállítás sokkal több egy puszta fesztivál kelléknél. Felhasználhatósága nem csak beltérben aktuális, hanem megállja a helyét kültéren is, és nem csak partizásra ajánlott, hanem egy jó projektor társaságában akár egy kerti mozizásnál is hasznos társ lehet. A hozzáadott extra tulajdonságai mindenképp a versenytársai fölé helyezi a versenyben és állíthatjuk, hogy alaposan megdolgozik az áráért. A hazai viszonteladók 35-40 ezer forint közötti összeget kérnek el cserébe a termékért.

Csatlakozz, és zsebeld be az értékes nyereményeket!