info@tech-trend.hu
hétfő, november 25, 2019
AjánlatokMobil

UmiDigi A5 Pro teszt – kiváló anyaghasználat és teljesítmény, mindössze 30 ezer forintért

218megtekintés

A készüléket a Banggood jóvoltából nyílt lehetőségünk letesztelni, és nagyon kíváncsiak voltunk, vajon csak szemfényvesztés-e mindaz, ami a specifikációban szerepel, vagy pedig tényleg egy remekül használtató készülékkel lesz dolgunk. Szerencsére utóbbi forgatókönyv valósult meg, de nézzük is inkább gyorsan, mivel is készült a gyártó a felhasználóknak.

Ha csak egy dolgot lehetne felhozni pozitívumként, és azt mondani rá, hogy már csak ezért is megéri megvásárolni az A5 Pro-t, az egészen biztosan a tűéles, Full HD+ felbontású kijelző lenne, amelyben a notch már csak egy könnycsepp formájában kapott helyet. A betekintési szögek kiválóak, a 92%-os kijelző-készülék arány ebben a kategóriában zseniálisnak nevezhető, ha pedig a fényerősséget 75%-ra állítjuk, a fekete keret tökéletesen összeolvad a kijelzővel, egyfajta prémium hatást keltve.

A 19:9-es képaránynak köszönhetően a készülék egy kézzel is könnyen kezelhető, de nagy segítség ebben a mindössze 8.2 mm-es vastagság is. Némi negatívum, ám rövid használat után könnyen megszokható, hogy az UmiDigi A5 Pro súlya 203 gramm lett, ami némiképp az átlag fölött helyezkedik el. A készülék egyébként egyértelműen minőségi alapanyagokból készült, a keret alumínium, a hátlap pedig üvegnek tűnő borítást kapott, ami ebben a szegmensben nem annyira megszokott.

Ami magát a teljesítményt illeti, a már jól ismert 8-magos Helio P23 chipset dolgozik a telefonban 4GB RAM társaságában. Az Android 9.0-ás operációs rendszert elképesztően könnyedén futtatja, ám azok számára, akik a legerőforrásigényesebb játékokat szeretnék futtatni, vélhetően nem épp a legjobb választás. Ezért az árért azonban fantasztikus teljesítményt nyújt a készülék, vagyis nem hardcore gamereknek is bátran ajánlott a megvásárlása.

Kijelző: 6.3”, 2280 x 1080 pixeles felbontás, 400 PPI-s képpontsűrűség, 19:9 képarányú könnycsepp formájú szenzorszigettel ellátott panel, 92.7%-os kijelző-készülék arány.

Teljesítmény: MediaTek Helio P23 chipset (8 mag @ 2.5GHz), 4GB RAM, 32GB ROM (Micro SD-n keresztül 256GB-is bővíthető)

Az UmiDigi A5 Pro kapcsán mindenképpen ejtenünk kell néhány szót a kameráról is, ugyanis még mindig elképesztő azt látni, hogy a csúcskategóriás készülékeknél látható felépítések hogyan szivárognak le az alsóbb osztályokba.

Jelen esetben ugyanis egy erősen pénztárcabarát okostelefonról beszélünk, ám annak fedélzetéről a 16 megapixeles szelfikamera mellett így sem hiányzik a tripla kamerás hátlapi kialakítás. Ezek közül az egyik legérdekesebb a 8 megapixeles, széles látószögű (120°) lencse, ami mellé egy Sony-tól érkező 16 megapixeles IMX 398 típusú szenzort és egy 5 megapixeles mélységérzékelőt helyezett a gyártó. Érthető módon rossz látási viszonyok között nem kapunk olyan képminőséget, mint a 200 ezer forintos telefonoknál, ám itt negyed ekkora összegről sincs szó, hiszen a cikk alján mellékelt kuponkóddal a telefon már 30 ezer forintért is megvásárolható.

Hátlapi kamera:

  • 16MP Sony IMX 398 (f/1.8)
  • 8MP ultra-széles látószögű (120-fok)
  • 5MP-es mélységérzékelő
  • Dual-LED villanó
  • HDR, Portré

Elérkeztünk az A5 Pro újabb remek tulajdonságához, ami nem más, mint az akkumulátor. A 4150 mAh kapacitású áramforrás tesztünk során az egész napos használatot is lehetővé tette, amiben némi játék, YouTube, webböngészés és közösségi média használat is szerepet kapott. A felsoroltak közül nyilvánvalóan a játékok terhelik meg legjobban az akkumulátort, ám az egy napos használat ennek ellenére is könnyedén elérhető. Azok, akik gond nélkül lemondanak a játékokról, akár 1.5-2 napos üzemidőt is kisajtolhatnak a készülékből.

A telefon mellé ráadásul egy 10w-os gyorstöltőt is csomagolt a gyártó, ami némi visszalépés a korábbi 15w-oshoz képest, ám a költségeket alacsonyan kellett tartani, a teljesítményre pedig egészen biztos, hogy így sem lesz panasz.

Csatlakoztathatóság

Az A5 Pro ezen a téren is remekül teljesít, ám a sok jó mellett könnyen telhetetlenné válik az ember, így néhány dolog könnyebben hiányérzetet kelt. Ilyen például a gyorsabb AC WiFi szabvány vagy az NFC hiánya, igaz, egyik sem olyan funkció, amik nélkül ne lehetne élni. Ennél egy fokkal nagyobb csalódás a C-típusú USB csatlakozó hiánya, aminek helyén továbbra is a hosszú éveken át bevált microUSB szabványt találhatjuk.

Jó hír viszont, hogy az A5 Pro igazi dual-SIM kialakítást kapott, vagyis a két SIM kártya mellé egy SD kártya is behelyezhető, így nem fordulhat elő az a kellemetlenség, hogy a tárhelybővítés után már csak egyetlen SIM slot használható.

A készülék által felsorakoztatott extrák között ott találjuk még a giroszkópot, az arcalapú-azonosítást, az ujjlenyomat-olvasót és a B20-as 4G LTE támogatottságot is, de persze nem hiányzik a GPS, az 5GHz-es Wifi, a Bluetooth 4.2 és a 3.5mm-es jack csatlakozó sem.

Az UmiDigi A5 Pro normál ára 109.99 dollár a Banggood weboldalán, ám a BGHU423 kuponkód megadása után mindez 98.99 dollárra, vagyis mai árfolyamon számítva kereken 30 ezer forintra csökken.

További információ és vásárlás

Értékelés

Kijelző9
Teljesítmény8
Anyaghasználat8.7
Üzemidő8.2
Ár10
8.8

Összegzés

Összességében egy remekül használható, már-már elképesztően olcsó telefonról van szó az UmiDigi A5 Pro személyében, amelynek teljesítményét és minőségét normál esetben minimum a 60-70 ezer forintos szegmensben kellene keresnünk. Az A5 Pro ezzel szemben mindössze 30 ezer forintért megvásárolható, ami miatt azt mondjuk, bárki nyugodt szívvel belevághat a megvásárlásába.

Csatlakozz, és zsebeld be az értékes nyereményeket!