info@tech-trend.hu
szerda, május 29, 2019
MobilTesztek

Xiaomi Redmi Note 5A – teszten az ár-érték arány bajnoka

9.16Kmegtekintés

Tiszteletét tette nálunk a Redmi széria egyik legmegfizethetőbb modellje, a Redmi Note 5A.

A Xiaomi-t nem kell bemutatni senkinek. Rengeteg kitűnő elektronikai eszköz került már le a gyártósorukról, termékpalettájuk igencsak szerteágazó. Az okostelefon vonalon sem panaszkodhatnak hiányos szegmensre, ugyanis igyekeznek minden árkategóriát maximálisan lefedni a készülékeikkel. Ennek bizonyítéka a 2017-ben piacra dobott összesen 14 modell. Mi most a tavalyi év végén piacra került Redmi Note 5A modellt nézzük meg kicsit közelebbről, mely bőven a 30 000 forintos ársáv alatt helyezkedik el. Mit kapunk ennyi pénzért? A válasz meglepő lehet, de egy nagyon is értékes eszköz kerülhet a zsebünkbe.

Mi van a dobozban

A Redmi Note 5A arany színű változata egy narancssárga dobozban érkezett hozzánk, mindenféle sallangot mellőzve csak a MI logo, a készülék neve és a Global Version feliratú matrica díszíti a borítódoboz felületét. Felbontás után, a doboz tároló részében egyből megpillantjuk a készüléket, mely nincs fóliába csomagolva, csupán a kijelzővédő fólia takarja az előlapot. A fólián semmi fölös logo, semmi zavaró tényező, így megkíméljük magunkat az új fólia vásárlásától. A tartozékokat illetően találunk a dobozban még egy SIM kiszedő tűt, EU töltőfejet, egy USB kábelt és egy rövid használati útmutatót.

Készülék, kijelző

A készülék kellemes meglepetést okozott számunkra. Az arany színű hátlap a fehér előlappal kombinálva elsőre túlságosan nőiesnek tűnhet, viszont szó sincs ilyesmiről. A formaterv és a kivitelezés rendkívül meggyőző. A hátlap ránézésre is egyértelműen műanyagból készült, de ne ijedjen meg senki tőle, a Xiaominál igényes munkát végeztek. Az összeszerelés minősége is kiváló, sehol nem lötyög, nincs recsegés, masszívan összeáll a készülék.

A Redmi Note 5A kijelzője 5,5 hüvelykes HD felbontású (1280 x 720) IPS panel Gorilla Glass védelemmel ellátva. A képernyőarány 16:9-es. Esetében phabletről beszélünk, a méretei: 153 x 76.2 x 7.6 mm a súlya pedig 150 gramm. Az előlapon a navigációs gombok, a szenzorok, az előlapi kamera és egy értesítésjelző LED villogó is helyet kapott. A hátlap letisztult, a kamerát, a vakut és a MI logót találjuk rajta.

A készülék tetején a jack csatlakozó és az infra port csücsül, utóbbi egyébként rendkívül jó helyre került, hiszen így a Xiaomi saját applikációjával egyszerre használhatjuk eszközeinkhez távirányítóként is a Redmi Note 5A-t. Szemben velük alul pedig a microUSB csatlakozó a mikrofon és a hangszóró között elhelyezve. Bal oldalra került a hangerőszabályzó gomb és a ki-bekapcs gomb. A SIM és a memóriakártya nyílást a jobb oldalon találjuk. A készülék kettő darab nano SIM és egy microSD memóriakártya befogadására képes.

Hardver, szoftver

Ahogyan azt a Xiaomitól már megszokhattuk, az olcsó ár ellenére most is igyekeztek a maximumot kihozni a készülékből – többek között ezért mellőzi a kétes hírű MediaTek chipseteket. A teljesítményről tehát jelen esetben egy Qualcomm gyártmányú Snapdragon 425 típusú lapka gondoskodik, amely a tesztkészülékben 2GB RAM-mal és egy 16GB-os tárolóval lett megtámogatva, ám aki nagyobb szabadságra vágyik, a 3GB/32GB-os variánst is választhatja.

Itt érdemes megjegyezni, hogy bár egy alsó-középkategóriás chipsetről van szó, a lefutattatott AnTuTu tesztprogram pontszáma szerint a Redmi Note 5A teljesítményben pontosan azt hozza, amit a Galaxy A3 (2017), holott árban közel sincs egy szinten a két készülék.

Ami a szoftveres oldalt illeti, tipikus Xiaomi megoldásokkal találkozhatunk, az pedig egy plusz pont, hogy az első bekapcsolás után már egy szoftverfrissítési üzenet fogad. A frissítés elvégzése után a gyártó MIUI felhasználó felületének 9.2-es verziója fogad, ami egyszerű, letisztult, és a 2GB RAM ellenére is egészen kiválóan használható – mindez egyértelműen a kiváló optimalizálásnak köszönhető.

A Redmi Note 5A néhány előretelepített alkalmazással is megörvendeztet minket, ám ezek nagy része eltávolítható, így akinek nincs szüksége rájuk, rövid úton száműzheti őket a köztudatból. Mivel több alkalommal is előfordult már, hogy egy-egy gyártó kihagyta az FM rádiót a kínálatból, szeretnénk mindenkit megnyugtatni, ugyanis erről itt szó sincs. A kötelező Google alkalmazások természetesen mind megtalálhatók, ám hogy némi negatívumról is beszámoljunk, személyes adataink tárolására jelen verzió esetében mindössze 8 gigabájtnyi tárhelyünk marad.

Mindez persze csak addig probléma, amíg nem keresünk a házban valahol egy microSD kártyát, amiből akár a 128GB-os belepakolható.

Kamera

A kamerát illetően egy 13 megapixeles főkamera és egy 5 megapixeles szelfi lövő került a készülékbe. A hátlapi egység f/2.2 rekeszértékkel és autofókusszal bír. A kamerabeállításokkal mi nem babráltunk, a mintaképek Normál módban készültek, automatikus beállításokkal, viszont lehetőségünk van a Kiváló mód választására is és rendelkezésünkre áll továbbá manuálisan állítani a fehéregyensúlyt és az ISO mértékét. Az elkészült fotók a készülék árához mérten meglepően jól sikerültek, megfelelő élesség, jó fókusz és jelentős zajszűrés figyelhető meg. A teljes méretű fotókat itt nézhetitek meg. Lehetőség van továbbá panoráma, HDR fotó valamint 1080p felbontású videó készítésére is.

Egyebek, akkumulátor

Korábban már említettük, ám most ismét kihangsúlyozzuk, hogy a Xiaomi azon kevés gyártók közé tartozik, akik még nem felejtették el az infra port telepítését, ami sok esetben döntő tényező is lehet egy készülék megvásárlásakor. Van az úgy ugyanis, hogy az ember épp a telefonját nyomkodja, amikor eszébe jut, hogy jó lenne elkapcsolni a tévét egy másik csatornára, a távirányító pedig természetesen sehol. Ilyenkor jóleső érzés, hogy a művelet telefonnal is kivitelező, tehát egyértelműen jár a pacsi a készülék tervezőinek.

Ezt persze számos más tulajdonság kapcsán is elmondhatnánk, hiszen örömteli a 4G csatlakozási lehetőség (B20), a Bluetooth 4.2 és a 3080mAh kapacitású akkumulátor jelenléte is, ami a remek optimalizáltságnak köszönhetően a kétnapos üzemidő élményének megtapasztalásától sem foszt meg minket.

Összegzés

Az összegzés megírásakor akár nehéz dolgunk is lehetne, hiszen számtalan olyan kínai készülék van, amely a 30 ezer forint alatt keresgélő felhasználók igényeit szeretné kielégíteni, ám az a helyzet, hogy a Xiaomi ismét nagyot alkotott, és egy olyan okostelefont varázsolt, amibe – ha helyén kezeljük a dolgokat – lehetetlenség belekötni.

Adott ugyanis egy bőven 30 ezer forint alatti ár, amiért kiváló összeszerelési minőséget, elképesztően jól optimalizált operációs rendszert és felhasználói felülelet, korrekt hardverelemeket, kategóriájában teljesen jónak nevezhető kijelzőt és kétnapos üzemidőt garantáló akkumulátort kínál a vállalat. Ha valaki ebben a szegmensben ezt felül szeretné múlni, az már erősen a “mission impossible” kategóriába hajlik, így nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a -val nem lehet melléfogni.

Mint említettük, nálunk a 2GB/16GB-os nemzetközi piacra szánt változat tette remekül a dolgát, de a készülék 3GB/32GB-os változatban is elérhető. Mindkét változat esetében igaz, hogy európai raktárból is rendelhetjük őket, vagyis a rendelés leadása után néhány napon belül vám- és áfafizetési kötelezettség nélkül várhatjuk a futár vagy épp a postás érkezését.

A 2GB/16GB-os változat kínai raktárról a jjnote5a kuponkóddal (89.99$) ezen a linken érhető el, az európai raktáros változatért pedig ide kattintsatok.

A 3GB/32GB-os változat kínai raktárról ezen a linken érhető el, az európai raktáros változatért pedig ide kattintsatok.

Értékelés

Design9.2
Hardver8.9
Szoftver9.8
Teljesítmény9.2
Kamera8.5
Üzemidő8.9
Ár10
9.2

Összegzés

Nem állítjuk azt, hogy a Xiaomi a csúcskészülékekhez szokott felhasználók igényeit is maradéktalanul kielégíti, azt azonban nyugodt szívvel jelentjük ki, hogy a középkategóriás készülékek egyik legjobb alternatívájáról van szó, ami árazás tekintetében sokkal inkább az alsókategória szintje felé halad. Ezért az árért más gyártótól ilyen telefont biztosan nem kapunk, így aki ebben az ársávban keresgél, az most egyértelműen kincsre lelt.

Csatlakozz, és zsebeld be az értékes nyereményeket!